[Opinión] Ha mort Benet XVI
Artículo de Jaume Campàs i Fornols publicado en Nova Conca (Catalunya) el 13/01/2023.
Ha mort Benet XVI, el papa que va fer pensar, com diuen els analistes. Benet XVI ha estat considerat com un dels grans pensadors contemporanis de l’Església catòlica, un estudiós de la religió, un indagador de la idea de Déu, com ell mateix es reconeixia. La gran obra que ens ha deixat —com deia una articulista— es recull en alguns títols que són de l’autoria de Joseph Ratzinger, del tot recomanables per a qualsevol lector amb un mínim de ganes de voler conèixer els fonaments de la visió occidental del món i de la vida.
Ratzinger, nascut a Marktl (Baviera, Alemanya, 1927), fou un papa conservador, que no vol dir el mateix que carca o dogmàtic, però a la vegada era d’una capacitat intel·lectual reconeguda internacionalment com a teòleg universitari.
Fou el papa —així ens ho recordava el periodista i director de la Fundació Catalunya Religió, Jordi Llisterri— que va consagrar la Sagrada Família, i segurament, després de Pau VI, el que més ha entès la realitat catalana. Els gestos que va fer amb el català durant l’estada a Barcelona ho certifiquen. Tot i que després hi ha hagut l’ombra d’un suposat encobriment d’abusos quan era bisbe de Munic, va ser el primer a admetre aquesta xacra dins l’Església, i a actuar contra la pederàstia. De fet, recordem que va renunciar al papat —entre altres qüestions— en adonar-se que li faltaven forces per enfrontar-s’hi, cosa que sí que ha fet durant anys i amb prou resolució el seu successor, el papa Francesc.
Qui vulgui conèixer la vida de Benet XVI té la biografia de l’alemany Peter Seewald (periodista i escriptor alemany, biògraf de la vida de Ratzinger), de més de mil pagines. Per a qui no li calgui tanta exhaustivitat es recomana la pel·lícula Els dos papes del director brasiler Fernando Meirelles, amb la participació dels actors Anthony Hopkins i Jonathan Pryce, el primer fent de Ratzinger i el segon, de papa Francesc.
Aquest film significa una manera de poder comprendre i acostar-se als dos personatges i els debats interns de l’Església, en una societat en què el món de les religions segueix sent crucial. Un film que, segons els entesos, és un pronunciament contra els dogmatismes i a favor de la complexitat, com la mateixa vida i obra dels dos papes.