[Catalunya] A propòsit de la retirada del monument del requetè a Montserrat

Comunicat del Partit Carlí de Catalunya (17/01/2022).

Respecte a la retirada de l’escultura del requetè de la cripta de Montserrat, és clar que l’únic responsable és l’Abat, que és qui va autoritzar la retirada.

Pel que fa al Memorial democràtic que va fer la demanda per a la seva retirada, els hem de deixar clar que aquest monument mai no va ser un monument franquista. Els carlistes mai no es van identificar amb el franquisme, en tot cas va ser el règim franquista el que sempre va voler, de cara a la galeria, identificar-los amb ell.

Com deia el monjo Hilari Raguer, la Guerra Civil va ser com una navalla esmolada sobre la qual no et pots asseure, sinó que t’has de decidir cap a una banda o cap a l’altra i, així, persones o grups que la vigília del cop militar eren bons amics es van trobar l’endemà combatent-se a mort.

El llavors cap del carlisme català, el vallenc Tomàs Caylà, que sempre havia estat en contra del cop d’estat, finalment va acabar afusellat pels republicans.

Crec que ja és hora que, si no d’oblidar, almenys ens perdonem els uns als altres i acabem d’una vegada amb això que es diu de «les dues Espanyes».

Víctor Ml. Cervera, Secretari General del Partit Carlí de Catalunya.

Traducción al castellano:

Respecto a la retirada de la escultura del requeté de la cripta de Montserrat, está claro que el único responsable es el Abad, que es quien autorizó la retirada.

En cuanto al Memorial democrático que hizo la demanda para su retirada, les tenemos que dejar claro que este monumento nunca fue un monumento franquista. Los carlistas nunca se identificaron con el franquismo, en todo caso fue el régimen franquista el que siempre quiso, de cara a la galería, identificarlos con él.

Cómo decía el monje Hilari Raguer, la Guerra Civil fue como una navaja afilada sobre la cual no te puedes sentar, sino que te tienes que decidir hacia una banda o hacia la otra y, así, personas o grupos que la vigilia del golpe militar eran buenos amigos se encontraron el día siguiente combatiéndose a muerte.

El entonces líder del carlismo catalán, el vallense Tomàs Caylà, que siempre había estado en contra del golpe de estado, finalmente acabó fusilado por los republicanos.

Creo que ya es hora que, si no de olvidar, al menos nos perdonemos los unos a los otros y acabemos de una vez con esto que se dice de «las dos Españas».

Víctor Ml. Cervera, Secretario General del Partit Carlí de Catalunya.